U subotu 20. maja 2017. godine, održano je 16. takmičenje u poznavanju kineskog jezika i kulture za teritoriju Republike Srbije pod nazivom „Kineski most”. Domaćin takmičenje je šesti put bio Filozofski fakultet u Novom Sadu.

Organizator ovog takmičenja na međunarodnom nivou je državna kancelarija za promociju kineskog jezika HANBAN, a preliminarno takmičenje je ogranizovalo Odelјenje za obrazovanje Ambasade NR Kine. Na takmičenju su učestvovali studenti Filološkog fakulteta iz Beograda, Univerziteta „Singidunum”, Filozofskog fakulteta iz Novog Sada i Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu. Studenti su bili podelјeni u dve grupe: studenti sa osnovnim i studenti sa naprednim nivoom znanja iz kineskog jezika. Obe grupe su se takmičile u tri kategorije: govorništvo, talenat i kviz znanja o poznavanju kineskog jezika i kulture, dok su studenti sa naprednim nivoom znanja još pisali sastav na zadatu temu na kineskom jeziku.

Pobednik takmičenja u kategoriji studenata sa naprednim nivoom znanja kineskog je Danilo Bulatović, student treće godine kineskog jezika Filološkog fakuleta iz Beograda, i on će predstavlјati Srbiju na svetskom takmičenju ove godine u Kini.

Pobednica u drugoj kategoriji je Milica Đorđević, studentkinja prve godine anglistike na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, gde uči kineski jezik kao izborni, i koja će u svojstvu posmatrača prisustvovati svetskom takmičenju u Kini. Svi troškovi odlaska i boravka pobednika u Kini će biti plaćeni od strane kineske državne kancelarije Hanban.

Nataša Pešić