Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu nastao je na inicijativu ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji i Hanbana, sedišta svih Konfucijevih instituta. Oni su  spojili Univerzitet za polјoprivredu i šumarstvo Džeđijang – ZAFU, iz istoimene kineske pokrajine, čija je prestonica osmomilionski grad Handžou, sa Univerzitetom u Novom Sadu, smeštenim na obale Dunava u srcu Vojvodine.

Nastanku Konfucijevog instituta prethodile su četvorogodišnje kulturne aktivnosti na Filozofskom fakultetu, koje su uklјučivale časove kineskog jezika i tradicionalne kineske kaligrafije, pod patronatom ambasade NR Kine. Vodio ih je Vang Caiđun, prvi lektor za kineski jezik na Filozofskom fakultetu, a zatim lektorka Li Ja.

Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu svečano je otvoren 27. maja 2014. godine i od tog trenutka Filozofski fakultet i Univerzitet u Novom Sadu, postali su deo velike porodice Konfucijevih instituta u svetu. Ta porodica danas broji više od 500 instituta i preko 1000 Konfucijevih učionica. Ceremoniji otvaranja prisustvovala je kineska delegacija koja je uklјučivala visoke zvaničnike provincije i univerziteta Džeđijang, na čelu sa gospođom Feng Ming, potpredsednicom Narodne skupštine provincije Džeđijang, i Džou Guomom, rektorom  univerziteta ZAFU, te predstavnici ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji. Sa srpske strane, otvaranju su prisustvovali predstavnici Univerziteta u Novom Sadu, predstavnici kulturnog i javnog života Vojvodine i visoki zvaničnici Vlade Pokrajine u svojstvu osnivača Univerziteta.

 

Jedan od ciljeva Konfucijevog instituta jeste da u Srbiji stvori prijatnu atmosferu za učenje kineskog jezika i upoznavanje sa kineskom kulturom.

Sedište Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu je na Filozofskom fakultetu i tu se i odvija najveći broj aktivnosti Instituta: časovi kineskog jezika od A1 do B2 nivoa, poslovnog kineskog jezika, kineske kaligrafije, tradicionalnog kineskog slikarstva, kulture čaja, tai čija, umetnosti rezanja papira, tradicionalnog kineskog pevanja i plesa. Konfucijev institut je i zvanični testni centar za sticanje HSK, HSKK, BCT i YCT sertifikata, a naši polaznici su do sada postizali zavidne rezultate u poznavanju kineskog jezika. Posebno nas raduje činjenica da naš Institut okuplјa sve uzraste, od 5 do 85 godina.

Pored časova na Filozofskom fakultetu, Konfucijev institut organizuje časove i u partnerskim institucijama sa kojima ima potpisane protokole o saradnji: Predškolskoj ustanovi – dečjem vrtiću „Maštolend“, Osnovnoj školi „Đorđe Natošević“, Karlovačkoj gimnaziji, Gimnaziji „Svetozar Marković“, Gimnaziji „Isidora Sekulić“, Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ i Gradskoj biblioteci u Novom Sadu.  Od skora, partner Instituta je i Šabačka gimnazija, a protokol je potpisan i sa vušu klubom „Laohu“ iz Novog Sada. Planira se potpisivanje protokola sa Osnovnom školom „Petefi Šandor“, osnovnom školom u Petrovaradinu, Bibliotekom šabačkom, kao i širenje mreže predškolskih ustanova, dok se u Karlovačkoj gimnaziji oprema naša prva Konfucijeva učionica. U Beogradu sarađujemo sa Kineskim centrom i školom „Prima“, kao i sa Asocijacijacijom kineskih privrednika u Srbiji.

Konfucijev institut obeležava i kineske državne praznike od kojih je najvažniji Prolećni festival,  kod nas poznatiji kao Kineska nova godina. Novosađani rado učestvuju  u proslavi ovog praznika.

Da Konfucijev institut uspešno funkcioniše brinu srpska direktorka, prof. dr Ivana Živančević-Sekeruš, i kineska direktorka Čen Siju, a pomaže im nekoliko kineskih lektora i lektorki i veliki srpski tim.  Sinergija ovih posvećenih lјudi rađa sjajne rezultate. Stoga je na svečanosti održanoj 6. decembra 2015. godine u Šangaju, u Kini, povodom održavanja 10. svetske konferencije Konfucijevih instituta, našem kineskom direktoru Džaou Jouhui, uručeno priznanje za izvrsnost u širenju kineske kulture i jezika, i celokupnom razvoju novosadskog Konfucijevog instituta, koje dodelјuje Hanban.

Sve aktivnosti Konfucijevog instituta od osnivanja do danas imale su nepodelјenu pažnju javnosti, kao i štampanih i elektronskih medija, koji su budim okom pratili i promovisali rad Konfucijevog instituta.

Filozofski fakultet i Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu su pet puta uzastopno bili domaćini nacionalnog takmičenja u poznavanju kineskog jezika i kulture pod nazivom „Kineski most“. Najbolјi na ovom takmičenju odlaze na finalno takmičenje u Kinu koje je internacionalnog karaktera. Odlični rezultati koje su takmičari našeg Instituta postigli na ovom takmičenju najbolјi su dokaz da je Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu pravi most između dve kulture i dva jezika.