Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu nastao je na inicijativu ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji i Hanbana, sedišta svih Konfucijevih instituta. Oni su  spojili Univerzitet za polјoprivredu i šumarstvo Džeđijang – ZAFU, iz istoimene kineske pokrajine, čija je prestonica osmomilionski grad Handžou, sa Univerzitetom u Novom Sadu, smeštenim na obale Dunava u srcu Vojvodine.

Nastanku Konfucijevog instituta prethodile su četvorogodišnje kulturne aktivnosti na Filozofskom fakultetu, koje su uklјučivale časove kineskog jezika i tradicionalne kineske kaligrafije, pod patronatom ambasade NR Kine. Vodio ih je Vang Caiđun, prvi lektor za kineski jezik na Filozofskom fakultetu, a zatim lektorka Li Ja.

Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu svečano je otvoren 27. maja 2014. godine i od tog trenutka Filozofski fakultet i Univerzitet u Novom Sadu, postali su deo velike porodice Konfucijevih instituta u svetu. Ta porodica danas broji više od 500 instituta i preko 1000 Konfucijevih učionica. Ceremoniji otvaranja prisustvovala je kineska delegacija koja je uklјučivala visoke zvaničnike provincije i univerziteta Džeđijang, na čelu sa gospođom Feng Ming, potpredsednicom Narodne skupštine provincije Džeđijang, i Džou Guomom, rektorom  univerziteta ZAFU, te predstavnici ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji. Sa srpske strane, otvaranju su prisustvovali predstavnici Univerziteta u Novom Sadu, predstavnici kulturnog i javnog života Vojvodine i visoki zvaničnici Vlade Pokrajine u svojstvu osnivača Univerziteta.

 

Jedan od ciljeva Konfucijevog instituta jeste da u Srbiji stvori prijatnu atmosferu za učenje kineskog jezika i upoznavanje sa kineskom kulturom.

Sedište Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu je na Filozofskom fakultetu i tu se i odvija najveći broj aktivnosti Instituta: časovi kineskog jezika od A1 do B2 nivoa, poslovnog kineskog jezika, kineske kaligrafije, tradicionalnog kineskog slikarstva, kulture čaja, tai čija, umetnosti rezanja papira, tradicionalnog kineskog pevanja i plesa. Konfucijev institut je i zvanični testni centar za sticanje HSK, HSKK, BCT i YCT sertifikata, a naši polaznici su do sada postizali zavidne rezultate u poznavanju kineskog jezika. Posebno nas raduje činjenica da naš Institut okuplјa sve uzraste, od 5 do 85 godina.

Pored časova na Filozofskom fakultetu, Konfucijev institut organizuje časove i u partnerskim institucijama sa kojima ima potpisane protokole o saradnji: Predškolskoj ustanovi – dečjem vrtiću „Maštolend“, Osnovnoj školi „Đorđe Natošević“, Karlovačkoj gimnaziji, Gimnaziji „Svetozar Marković“, Gimnaziji „Isidora Sekulić“, Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ i Gradskoj biblioteci u Novom Sadu.  Od skora, partner Instituta je i Šabačka gimnazija, a protokol je potpisan i sa vušu klubom „Laohu“ iz Novog Sada. Planira se potpisivanje protokola sa Osnovnom školom „Petefi Šandor“, osnovnom školom u Petrovaradinu, Bibliotekom šabačkom, kao i širenje mreže predškolskih ustanova, dok se u Karlovačkoj gimnaziji oprema naša prva Konfucijeva učionica. U Beogradu sarađujemo sa Kineskim centrom i školom „Prima“, kao i sa Asocijacijacijom kineskih privrednika u Srbiji.

Konfucijev institut obeležava i kineske državne praznike od kojih je najvažniji Prolećni festival,  kod nas poznatiji kao Kineska nova godina. Novosađani rado učestvuju  u proslavi ovog praznika.

Da Konfucijev institut uspešno funkcioniše brinu srpski direktor, prof. dr Ivana Živančević-Sekeruš, i kineski direktor Čen Hui, a pomaže im nekoliko kineskih lektora i lektorki i veliki srpski tim. Ova dva tima povezuje sinolog Nataša Pešić, koja studentima Filozofskog fakulteta predaje kineski jezik kao predmet po izboru. Sinergija ovih posvećenih lјudi rađa sjajne rezultate. Stoga je na svečanosti održanoj 6. decembra 2015. godine u Šangaju, u Kini, povodom održavanja 10. svetske konferencije Konfucijevih instituta, našem kineskom direktoru Džaou Jouhui, uručeno priznanje za izvrsnost u širenju kineske kulture i jezika, i celokupnom razvoju novosadskog Konfucijevog instituta, koje dodelјuje Hanban.

Sve aktivnosti Konfucijevog instituta od osnivanja do danas imale su nepodelјenu pažnju javnosti, kao i štampanih i elektronskih medija, koji su budim okom pratili i promovisali rad Konfucijevog instituta.

Filozofski fakultet i Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu su pet puta uzastopno bili domaćini nacionalnog takmičenja u poznavanju kineskog jezika i kulture pod nazivom „Kineski most“. Najbolјi na ovom takmičenju odlaze na finalno takmičenje u Kinu koje je internacionalnog karaktera. Odlični rezultati koje su takmičari našeg Instituta postigli na ovom takmičenju najbolјi su dokaz da je Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu pravi most između dve kulture i dva jezika.