Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu, čije je sedište na Filozofskom fakultetu, u subotu 26. maja, od 11 časova, u kino-Sali Fakulteta, obeležava četiri godine postojanja i uspešnog rada.

U programu će učestvovati partnerske institucije – Predškolska ustanova „Maštoled“, hor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“, dok će Vušu klub „Laohu“ iz Novog Sada izvesti tai či performans. Pored toga, polaznici Instituta će sa svojim profesorima iz Kine izvesti čajnu dramu „101 šoljica čaja“, a slikar i kaligraf koji su specijalno za ovu priliku doputovali iz Kine će sa polaznicima kursa tradicionalno kinesko slikarstvo i kaligrafija stvarati na sceni.

Predviđeno je i kratko obraćanje gostiju iz Kine – predstavnika Hanbana, centralne uprave svih Konfucijevih instituta u svetu, kao i predstavnika Vlade Vojvodine, Ambasade NR Kine, Univerziteta u Novom Sadu i obraćanje srpskog i kineskog direktora Instituta, prof. dr Ivane Živančević Sekeruš i dr Čena Huija.

Nakon svečanosti, sledi ručak sa tradicionalnom srpskom i kineskom hranom u 13 časova.

U 14 časova, u holu Filozofskog fakulteta biće svečano otvorena izložba kineskog tradicionalnog slikarstva – pejzaža, ptica i cveća kineskih slikara i kaligrafa Vu Đijenminga i Lan Jaoa koji su specijalni gosti Konfucijevog instituta povodom proslave četvrte godišnjice Instituta.

Vu Đijenming (Wu Jianming ) rođen je 1967. godine u mestu Puđijang, u provinciji Džeđijang. Diplomirao je na Hangdžou Normal Univerzitetu, a sada je zaposlen u Kineskoj novinsko-izdavačkoj medijskoj kući. Član je Kineske asocijacije umetnika, zamenik urednika časopisa “Kinesko slikarstvo”, specijalni urednik “Recenzija remekdela” i prodekan Akademije lepih umetnosti u provinciji Džeđijang ogranka Centralne akademije lepih umetnosti Demokratske lige.

Specijalizovao se za kinesko pejzažno slikarstvo. Učestvovao je na 27 izložbi u organizaciji Ministarstva kulture i Kineske Asocijacije Umetnika. Objavljeno je šest njegovih publikacija.

Lan Jao (Lan Yao) je rođen 1967. godine u mestu Longjou u provinciji Džeđijang. Direktor je Galerije Longjou, naučni saradnik Instituta za kinesko tradicionalno slikarstvo i Likovne akademije provincije Džeđijang i gostujući profesor Akademije za kreativno umetnički dizajn Univerziteta Džeđijang. Član je Asocijacije umetnika provincije Džeđijang i Asocijacije kaligrafa provincije Džeđijang. Specijalizovao se za kinesko pejzažno slikarstvo, učestvovao je na desetak nacionalnih izložbi i izložbi u provinciji Džeđijang.

 

Isidora Gordić