Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu u susret svom prvom rođendanu proglasio je mesec maj za mesec kineske kulture.

Prva aktivnost Instituta je bila učešće na sedmom Festivalu nauke koji se odvijao 9. i 10. maja u kampusu Univerziteta u Novom Sadu. Institut se predstavio radionicom pod nazivom “Šarm kineske kulture” koja je zainteresovanim sugrađanima svih uzrasta pružila priliku da se kroz zabavu bolje upoznaju sa kineskim štapićima, tai-čijem i kineskom kaligrafijom. Veliki broj posetilaca ove radionice svedoči o velikom interesovanju Novosađana za kinesku kulturu.

Sledeća aktivnost koju je Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu organizovao u saradnji sa Ambasadom Narodne Republike Kine jeste „Kineski most”, takmičenje studenata u poznavanju kineskog j

Pobednik Kineskog mosta za 2015. godinu, Šandor Sij sa gospodinom Sunom iz Ambasade NR Kine

ezika i kulture. Ovogodišnji „Kineski most” za celu Srbiju održao se u subotu 16. maja, u 11 sati, u kino- sali Filozofskog fakulteta, peti put uzastopce. Takmičenje je prvi put održano 2002. godine i od tada se održava svake godine, a finalisti ovog takmičenja iz celog sveta učestvuju na završnom takmičenju u Kini, koje direktno prenosi kineska televizija. Pobednici nacionalnih takmičenja dobijaju stipendije za duže ili kraće boravke u Kini. Učesnici sa Univerziteta u Novom Sadu su već postizali izvrsne rezultate na takmičenju i koristili su ove stipendije za boravak u Kini. Pobednik ovogodišnjeg takmičenja i predstavnik Srbije biće student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu – Šandor Sij.

(Sleva) Je Điačen, Dušanka Mudrinić, prof. dr Danijela Prošić Santovac i prof. dr Ivana Živančević Sekeruš

U utorak, 19. maja u svečanoj sali Filozofskog fakulteta održana je promocija publikacije Dušanke Mudrinić „Dani kineskog jezika i kulture u dečjem vrtiću MAŠTOLEND“. O publikaciji su govorile prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, dekan Filozofskog fakulteta, doc. dr Danijela Prošić Santovac, lektorka Je Điačen i autorka.

Već narednog dana, u sredu, 20. maja  Wushu klub “Laohu” iz Novog Sada, koji se bavi promocijom drevnih kineskih borilačkih veština, priredio javni čas Tai čija na Trgu Dositeja Obradovića, u Kampusu Univerziteta u Novom Sadu .Tai či je drevna, ali i danas veoma popularna tehnika za relaksaciju i poboljšanje celokupnog zdravstvenog stanja. Tai či forme laganim pokretima opuštaju um i aktiviraju telo i energiju, čineći ovaj sistem vežbi pogodnim za sve uzraste i oba pola. Javnom času su se priključili i studenti Univerziteta u Novom Sadu.

Javni čas tai čija u kampusu Univerziteta u Novom Sadu

Četvrtak, 21. maj bio je rezervisan za inspirativno  predavanje sinologa Nataše Pešić pod naslovom “Priča o ženi u kineskoj kulturi”, koje se održalo u svečanoj sali (114/1) Filozofskog fakulteta. Nataša Pešić je ispričala svoju priču o položaju žene u kineskoj kulturi nadahnuto i suvereno, na sveopšte zadovoljstvo prisutnih, provevši ih kroz istorijske podatke, ali i umetnost.

Predavanje sinologa Nataše Pešić

U petak, 22. maja,  dekan Filozofskog fakulteta i srpski direktor Konfucijevog instituta prof. dr Ivana Živančević Sekeruš i Jouhua Džao, kineski direktor Instituta, svečano su otvorili izložbu kineskih kaligrafija i slika pod nazivom “Kineski ples na papiru” kaligrafa Lu Šuiminga (Lu Shuiming) i slikarke Džou Veijang (Zhou Weiyang), koji su doputovali u Novi Sad specijalno povodom proslave prve godišnjice Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu. Izložba je postavljena u centralnom holu Filozofskog fakulteta i trajaće do 28. maja.

Džao Jouhua, prof. dr Pavle Sekeruš i prof. dr Ivana Živančević Sekeruš sa umetnicima iz Kine

Izložba kaligrafija „Kineski ples na papiru“

Završna svečanost povodom obeležavanja prve godišnjice Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu održaće se 27. maja, na dan osnivanja Instituta, u Kino-sali Filozofskog fakulteta sa početkom u 12 časova uz učešće i prisustvo svih partnera sa kojima je Institut do sada ostvario saradnju, predstavnika Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu, zvaničnika Ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji i Autonomne Pokrajine Vojvodine, te uglednih zvanica iz javnog i kulturnog života Novog Sada.

Isidora Gordić