Povodom proslave godišnjice od osnivanja i uspešnog rada Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu i Filozofski fakultet organizuju niz aktivnosti pod nazivom “Maj, mesec kineske kulture” koje će se odvijati u kampusu Univerziteta u Novom Sadu.

Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu svečano je otvoren 27. maja 2014. godine i od tog trenutka Filozofski fakultet i Univerzitet u Novom Sadu su postali deo velike porodice Konfucijevih instituta u svetu, koja broji više od 450 instituta i preko 650 Konfucijevih učionica. Konfucijev institut sa sedištem na Filozofskom fakultetu sa partnerskim Univerzitetom za poljoprivredu i šumarstvo Džeđijang iz Kine, od dana osnivanja, uspešno organizuje raznovrsne kulturne aktivnosti u cilju promovisanja kineskog jezika i kulture u Novom Sadu. Univerzitet za poljoprivredu i šumarstvo Džeđijang je jedini univerzitet koji ima fakultet koji se specijalizovao za kulturu čaja i u tome ima posebnu državnu podršku, a to je jedna od specijalnosti našeg Instituta, koja ga odvaja od drugih u ovom delu sveta.

“Maj, mesec kineske kulture” Institut je započeo zapaženim učešćem na sedmom Festivalu nauke koji se odvijao 9. i 10. maja u kampusu Univerziteta u Novom Sadu. Institut se predstavio radionicom pod nazivom “Šarm kineske kulture” koja je zainteresovanim sugrađanima svih uzrasta pružila priliku da se kroz zabavu bolje upoznaju sa kineskim štapićima, tai-čijem i kineskom kaligrafijom.

Sledeća aktivnost koju Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu organizuje u saradnji sa Ambasadom Narodne Republike Kine jeste „Kineski most”, takmičenje studenata u poznavanju kineskog jezika i kulture. Ovogodišnji „Kineski most” za celu Srbiju održaće se u subotu 16. maja, u 11 sati, u kino- sali Filozofskog fakulteta, peti put uzastopce. Takmičenje je prvi put održano 2002. godine i od tada se održava svake godine, a finalisti ovog takmičenja iz celog sveta učestvuju na završnom takmičenju u Kini, koje direktno prenosi kineska televizija. Pobednici nacionalnih takmičenja dobijaju stipendije za duže ili kraće boravke u Kini. Učesnici sa Univerziteta u Novom Sadu su već postizali izvrsne rezultate na takmičenju i koristili su ove stipendije za boravak u Kini.

Nedelja od 19. do 22. maja je bogata svakodnevnim aktivnostima u okviru meseca kineske kulture. Program počinje u utorak, 19. maja promocijom publikacije Dušanke Mudrinić „Dani kineskog jezika i kulture u dečjem vrtiću MAŠTOLEND“. O publikaciji će govoriti prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, dekan Filozofskog fakulteta, doc. dr Danijela Prošić Santovac i autorka. Promocija će se održati u svečanoj sali (114/1) Filozofskog fakulteta sa početkom u 12 časova.

Već narednog dana, u sredu, 20. maja sa početkom u 12 časova, Wushu klub “Laohu” iz Novog Sada, koji se bavi promocijom drevnih kineskih borilačkih veština, prirediće javni čas Tai čija na Trgu Dositeja Obradovića, u Kampusu Univerziteta u Novom Sadu (u slučaju lošeg vremena, čas će biti održan u centralnom holu Filozofskog fakulteta).Tai či je drevna, ali i danas veoma popularna tehnika za relaksaciju i poboljšanje celokupnog zdravstvenog stanja. Tai či forme laganim pokretima opuštaju um i aktiviraju telo i energiju, čineći ovaj sistem vežbi pogodnim za sve uzraste i oba pola.

Četvrtak, 21. maj je rezervisan za predavanje sinologa Nataše Pešić pod naslovom “Priča o ženi u kineskoj kulturi”. Predavanje će se održati u svečanoj sali (114/1) Filozofskog fakulteta sa početkom u 12 časova.

U petak, 22. maja, u 12 časova, dekan Filozofskog fakulteta i srpski direktor Konfucijevog instituta, prof. dr Ivana Živančević Sekeruš i Jouhua Džao, kineski direktor Instituta, svečano će otvoriti izložbu kineskih kaligrafija i slika pod nazivom “Kineski ples na papiru” kaligrafa Lu Šuiminga (Lu Shuiming) i slikarke Džou Veijang (Zhou Weiyang), koji su doputovali u Novi Sad specijalno povodom proslave prve godišnjice Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu. Izložba će biti postavljena u centralnom holu Filozofskog fakulteta i trajaće do 28. maja.

Završna svečanost povodom obeležavanja prve godišnjice Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu održaće se 27. maja, na dan osnivanja Instituta, u Kino-sali Filozofskog fakulteta sa početkom u 12 časova uz učešće i prisustvo svih partnera sa kojima je Institut do sada ostvario saradnju, predstavnika Filozofskog fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu, zvaničnika Ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji i Autonomne Pokrajine Vojvodine, te uglednih zvanica iz javnog i kulturnog života Novog Sada. Na svečanosti će biti proglašeni pobednici na takmičenju u kineskoj kaligrafiji i slikarstvu koje je početkom maja organizovao Institut.

Isidora Gordić