Grupa od 38 polaznika Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu, među kojima su bili i studenti Filozofskog fakulteta koji uče kineski kao izborni jezik, ali i studenti drugih fakulteta, kao i učenici Karlovačke gimnazije, Gimnazije „Isidora Sekulić“ i drugih partnerskih institucija Konfucijevog instituta, u kojima se uči kineski jezik, učestvovala je od 17. do 29. jula 2017. na letnjem kampu za studente kineskog jezika zemalјa centralno-istočne Evrope.

 

Letnji kamp je organizovala Državna kancelarija za promociju kineskog jezika Narodne Republike Kine, pod nazivom HANBAN, u saradnji sa 21 kineskim univerzitetom, sa cilјem unapređenja odnosa i učvršćivanja saradnje između partnerskih univerziteta iz Kine i centralno-istočne Evrope. U kampu je ove godine učestvovao 821 polaznik Konfucijevih instituta iz 16 zemalјa. Program je bio podelјen u dva dela. Prvi deo programa je obuhvatio svečano otvaranje letnjeg kampa, održano na Pekinškom univerzitetu za strane jezike (北京外国语大学) i posetu kulturno-istorijskim znamenitostima Pekinga u periodu od 17. do 20. jula. Drugi deo bogatog programa, u kome su učestvovali polaznici iz Srbije, odvijao se na Univerzitetu za polјoprivredu i šumarstvo u provinciji Džeđijang (浙江农林大学) koji je partner Univerziteta u Novom Sadu.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja, kojoj su prisustvovali i predstavnici ambasada zemalјa centralno-istočne Evrope, ove godine su u programu otvaranja učestvovali i polaznici Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu. Oni su tom prilikom izveli kinesku ceremoniju služenja čaja u koju su inovativno uveli i pevanje srpskih tradicionalnih pesama.

Program kampa na partnerskom univerzitetu je uklјučivao prepodnevne časove kineskog jezika (gde su naši polaznici bili podelјeni u dve grupe, prema nivou poznavanja kineskog jezika), i poslepodnovne časove kulturnih aktivnosti (poput kulture kineskog čaja, borilačkih veština, tuina masaže, kineske kaligrafije, kineske tradicionalne medicine, itd). Pored toga, upriličene su i vannastavne aktivnosti, kao što su obilazak glavnog grada provincije Džeđijang –  Hangdžou i poseta Šangaju.

Svi polaznici iz Srbije su sa uspehom položili završni test, a na svečanoj ceremoniji zatvaranja su im dodelјeni sertifikati. Raznovrsne nastavne i vannastavne aktivnosti pružile su priliku svim polaznicima da se bolјe upoznaju sa kineskom kulturom i pobolјšaju svoje znanje kineskog jezika. Program kampa je ostavio izuzetno lep utisak na polaznike Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu, čime je i ove godine učinjen korak više u približavanju ovoj dalekoj kulturi i unapređenju odnosa sa partnertskim univerzitetom u Kini.