Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu i Filozofski fakultet obeležili su Festival lampiona u petak, 10. februara. Najpre je u holu Filozofskog fakulteta otvorena izložba fotografija pod nazivom „Na krilima kineske kulture“ koja dočarava savremenu kinesku kulturu. Na fotografijama koje su poklon Odelјenja za obrazovanje i kulturu Narodne Republike Kine u Beogradu vidi se spoj tradicionalnog i modernog, a prikazani su različiti segmenti kulture: obrazovanje, pismo, muzika, ples, kineska opera i kinesko pozorište, arhitektura, muzeji, ali i visoka moda. Izložbu je otvorila prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, dekan Filozofskog fakulteta i srpski direktor Konfucijevog instituta.

Festival lampiona 2017

Nataša Pešić, sinolog

Posle otvaranja izložbe sledilo je predavanje Nataše Pešić, sinologa, pod naslovom „Festival lampiona kao vrhunac proslave Kineske nove godine“ koje je održano u svečanoj sali Fakulteta. Nataša Pešić je sve prisutne bolјe upoznala sa ovim najveselijim kineskim praznikom kojim se svečano završava proslava Kineske nove godine, koja se praznuje po lunarnom kalendaru, običajima i ritualima koji ga prate, te običajem palјenja i puštanja lampiona u nebo.

Festival lampiona se praznuje petnaesti dan od početka proslave Kineske nove godine, a tradicionalno se obeležava ukrašavanjem ulica, trgova i domova crvenim lampionima, rešavanjem zagonetki ispisanim na fenjerima i uživanjem u ukusnim kuglicama od pirinčanog brašna. Lampioni počinju da se pale u sumrak, kada se polazi u šetnju, koja po verovanju Kineza, toga dana donosi sreću.

Isidora Gordić