Tim Konfucijevog instituta

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu od svog osnivanja je multikulturna i multinacionalna sredina u kojoj se uči ili proučava skoro 30 jezika. Pored toga, jedini je fakultet u Srbiji na kome se može studirati na 5 maternjih jezika. Stoga je sasvim prirodno što je upravo on sedište Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu. A Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu danas slavi osmi rođendan!

Institut je svečano otvoren 27. maja 2014. godine u prisustvu visokih zvanica iz Kine i Srbije. Od tog trenutka Filozofski fakultet i Univerzitet u Novom Sadu, postali su deo velike porodice Konfucijevih instituta u svetu. Ta porodica danas broji više od 600 instituta i preko 1200 Konfucijevih učionica.

Otvaranju Konfucijevog instituta u Novom Sadu prethodile su kulturne aktivnosti na Filozofskom fakultetu, koje su od 2010. godine uključivale časove kineskog jezika i tradicionalne kineske kaligrafije, pod patronatom kineske ambasade.

Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu nastao je na inicijativu ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji i Hanbana, sedišta svih Konfucijevih instituta. Oni su povezali Univerzitet za poljoprivredu i šumarstvo Džeđijang – ZAFU iz Handžoua, sa Univerzitetom u Novom Sadu.

Misija Konfucijevog instituta je da širi kinesku kulturu i kineski jezik, kroz različite kulturne i umetničke aktivnosti, te da prezentuje savremenu Kinu svetu.

Na čelu Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu nalaze se srpski direktor i kineski direktor.

Najveći deo aktivnosti Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu odvija se upravo u njegovom sedištu, na Filozofskom fakultetu: časovi kineskog jezika od A1 do C1 nivoa, kineske kaligrafije, tradicionalnog kineskog slikarstva, kulture čaja, tai čija, umetnosti rezanja papira kineskog šaha i mađijanga, kao  i tradicionalnog kineskog baštovanstva. Kurseve trenutno realizuje 8 kineskih lektora dok časove kineskog jezika kao obaveznog izbornog predmeta za studente Filozofskog fakulteta drži srpski sinolog. Da Institut funkcioniše besprekorno pomaže im mnogobrojni srpski tim.

Posebna odlika Instituta je što okuplja sve uzraste polaznika, od 5 do 85 godina i neguje transgeneracijsko povezivanje. Za osam godina postojanja, kurseve Konfucijevog instituta pohađalo je više od 3.000 polaznika, a časove držalo 42 kineskih lektora i profesora.

Konfucijev institut je i zvanični testni centar za sticanje međunarodno priznatih sretifikata iz poznavanja kineskog jezika – HSK i HSKK, a polaznici Instituta su do sada postizali zavidne rezultate u poznavanju kineskog jezika na takmičenjima pod nazivom „Kineski most“ koja se održavaju svake godine širom sveta, a finale je u Kini.

Od 2016. Godine, polaznici Konfucijevog instituta imaju priliku da učestvuju u letnjem kampu za učenike kineskog jezika svih Konfucijevih instituta zemalja centralno-istočne Evrope u trajanju od dve nedelje, koji se održava u Kini. Pored toga, na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu održava se besplatna letnja škola kineskog jezika i kulture u trajanju od 2 nedelje za sve zainteresovane polaznike.

U organizaciji Konfucijevog instituta, Srbiju i Novi Sad su posetili brojni kineski savremeni umetnici: pisci, slikari, kaligrafi, filmski stvaraoci, ali i lekari kineske tradicionalne medicine koju su realizovali izložbe ili predavanja u Novom Sadu, Beogradu, Šapcu, Subotici, Senti… Predavanja o kineskoj kulturi držali su i nastavnici i saradnici Filozofskog fakulteta.

U maju 2019. godine je upriličeno svečano otvaranje prve Konfucijeve učionice u najstarijoj srpskoj gimnaziji, u Karlovačkoj gimnaziji, koja je ujedno i najstariji partner Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu, a godinu dana kasnije i u Šabačkoj gimnaziji je otvorena Konfucijeva učionica.

Pored ove dve gimnazije, partneri Instituta su: Predškolska ustanova – dečji vrtić „Maštolend“, Vrtić „Madagaskar”, Novi Sad,  Predškolska ustanova „Kockica”, Futog, Osnovna škola „Đorđe Natošević“, Osnovna škola „Nikola Tesla” i Osnovna škola „Petefi Šandor”, Novi Sad, Osnovna škola „23. oktobar”, Sremski Karlovci,  Prima International School iz Beograda, specijalna Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Dr Milan Petrović“, Gimnazija „Svetozar Marković“, Gimnazija „Isidora Sekulić“, Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, Medicinska škola „7. april“ u Novom Sadu, Šabačka gimnazija, Prva beogradska gimnazija, Senćanska gimnazija, Senta, Ekonomski fakultet u Subotici, Gradska biblioteka u Novom Sadu, Vušu klub „Laohu“ iz Novog Sada, Institut za međunarodnu politiku i privredu, Beograd, Akademija strukovnih studija, Beograd, Kineski centar Univerziteta Megatrend, Univerzitet Singidunum i Kinesko-srpsko udruženje za kulturnu razmenu iz Beograda.

Zahvaljujući Konfucijevom institutu Univerziteta u Novom Sadu, brojni Novosađani (i ne samo oni) imali su priliku da osete duh Kine i da se bolje upoznaju sa kineskom kulturom kroz različite aktivnosti koje su otvorene za najširu javnost, a više od stotinu srpskih studenata i učenika je posetilo Kinu u okviru letnjih kampova. Konfucijev institut nesumnjivo doprinosi multikulturalizmu Novog Sada i Vojvodine, kao i prevazilaženju različitih kulturnih, jezičkih, generacijskih i drugih barijera.