Dan kineskog jezika Ujedinjenih nacija se od 2010. godine, u svetu obeležava 20. aprila. Kineski jezik je, od 1973. godine, jedan od šest radnih jezika ove organizacije.

Ovaj datum je odabran u znak sećanja na Cang Đijea (仓颉 Cāng Jié), tvorca kineskog pisma, za koga legenda kaže da je imao četiri oka i četiri zenice. Bio je pisar Žutog cara (黄帝 Huángdì), mitskog cara i praoca kineskog naroda, koji ga je zadužio da stvori kinesko pismo. Veruje se da je Cang Đije, podražavajući objekte iz prirodnog sveta, otiske raznih životinja i ptica, kreirao najranije kinesko pismo. Danas se kineski jezik zasniva na ideografskom pismu (KARAKTERIMA汉字) i na fonetsko latiničnoj transkripciji (PIN YIN 拼音).

Povodom obeležavanja 13. Dana kineskog jezika Ujedinjenih nacija, Centar za nastavu jezika i saradnju Ministarstva obrazovanja NR Kine i digitalna platforma ChinesePlus organizuju niz događaja pod nazivom „Kineski jezik: Svetlija budućnost kroz saradnju”.
Više informacija možete pronaći na:
https://4.u.mgd5.com/c/iur3/eofg/index.html

U okviru ove proslave, Chinese Testing International, u saradnji sa brojnim drugim partnerima, organizuje i video takmičenje, a neophodno je do 20. maja 2022. godine poslati kraći video zapis o svom iskustvu učenja kineskog jezika. Više informacija o takmičenju možete pronaći na:

https://mp.weixin.qq.com/s/xdFWSemf4bFmieRaB6KJRQ?fbclid=IwAR2ZXkusrFwx5WZLNIxVYnsR_RjJe4NGhywJZ3Q8kyljByDfPtFlpnlXSmQ

Melodičnost kineskog jezika i njegovo slikovno pismo pretvara učenje kineskog u pravu avanturu, koju ne treba propustititi. Neka Dan kineskog jezika UN bude i Vaš dan, kada ćete učiniti za sebe nešto drugačije i izazovno i početi da učite kineski jezik!

Cang Đije (仓颉 Cāng Jié)