U subotu, 10. jula 2021. godine završilo se 14. takmičenje u poznavanju kineskog jezika i kulture pod nazivom Kineski most (Chinese Bridge). Domaćini takmičenja su bili Ambasada Narodne Republike Kine u Republici Srbiji i Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu. Takmičenju su prisustvovali prof. dr Pavle Sekeruš, zamenik predsednika Upravnog odbora Konfucijevog instituta UNS, kao i profesor Chen Hui, kineski direktor Instituta. U jakoj konkurenciji, pobedu je odnela Lena Bursać, učenica Konfucijeve učionice u Karlovačkoj gimnaziji, a pobednici je čestitke uputio i profesor Yuan Jigang, ataše za obrazovanje.

Takmičenje je održano putem platforme Zoom

Profesor Jigang istakao je da se sve više mladih interesuje za kineski jezik i kulturu, pogotovo zbog povećane saradnje između Kine i drugih zemalja. Mladi ljudi koji danas uče kineski jezik sutra će u Kini biti ambasadori svoje zemlje.

Profesor Sekeruš naglasio je da je takmičenje Kineski most odlična platforma za testiranje učešća mladih u učenju kineskog jezika i kulture, ali i mogućnost za promociju procesa učenja i međusobne razmene.

Direktor Chen objasnio je način organizacije i učešća na online takmičenju, zahvaljujući se kineskim i srpskim sudijama na poštenom ocenjivanju i poželeo takmičarima dobre rezultate.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, takmičenje je održano online, putem platforme Zoom. Pored redovnih tematskih govora, pokazivanja talenta i online testa poznavanja kineske kulture, deo takmičenja bila je i simulacija intervjua na kineskom. Takmičari su unapred snimili i poslali tematske govore, kao i prikazivanje talenta, te ih dostavili sudijama pre takmičenja. Na dan takmičenja, samo su test poznavanja kineske kulture i simulacija intervjua održani uživo.

Prikazivanje talenata (ples)
Prikazivanje talenata (slikanje)
Pobednica takmičenja, Lena Bursać

诺维萨德大学孔子学院承办2021年“汉语桥”(塞尔维亚赛区)比赛

当地时间7月10日,第十四届 “汉语桥”世界中学生中文比赛塞尔维亚赛区决赛落下帷幕。比赛由中国驻塞尔维亚大使馆主办,诺维萨德大学孔子学院承办。经过激烈角逐,来自卡尔洛夫茨语言高中(Karlovci Grammar School)孔子课堂的蕾娜•布尔西琪(Lena Bursić)夺得冠军。中国驻塞尔维亚大使馆教育参赞袁纪纲致贺信,诺维萨德大学孔子学院副理事长帕夫拉·赛克鲁斯 (Pavle Sekeruš)、中方院长陈晦出席比赛。

袁纪纲表示,随着中国在世界各国影响力的日益提升,中文越来越受到各国民众尤其是年轻人的青睐和喜爱,同时,随着世界各国与中国的商贸往来日益密切,中文也被越来越多的年轻人纳入职业规划,成为助力个人发展的一项重要技能。帕夫拉·赛克鲁斯表示,“汉语桥”比赛是检验青年学生参加中文及中国文化学习的一个平台,能够较好促进学习和相互交流。陈晦对此次线上比塞的组织承办情况进行了说明,感谢各位中塞方评委的公正评分,并预祝比赛选手取得好成绩。

由于疫情影响,比赛采取Zoom会议直播的形式。比赛内容除了往年常规的主题演讲、才艺展示及中国文化知识在线测试外,还增加了模拟中文面试环节。选手录制好演讲和才艺视频,提前给评委观看打分,比赛当日只进行模拟中文面试和在线测试。

孔子学院 陈慧