Међународни дан музеја обележава се 18. маја 2020. године темом „Музеји посвећени једнакости: различитост и инклузија“. У овом посебном периоду борбе против епидемије, са циљем да се српском народу приближе музеји Кине, као и култура и уметност иза њих, Амбасада Народне Републике Кине у Републици Србији одабрала је онлајн ресурсе једног дела кинеских музеја, како би свако из удобности свога дома могао да их посети и увиди шарм традиционалне кинеске културе и уметности.

故宫博物院 | Музеј Забрањени град

https://en.dpm.org.cn/

Панорамски преглед (360 °)

https://pano.dpm.org.cn/

2020. година је 600. година од оснивања Забрањеног града и 95. годишњица од оснивања Музеја Забрањени град. Заснован је на царској палати династије Минг и Ћинг, а након шест стотина година успона и падова, врата царске палате коначно су отворена за јавност. Збирке Музеја достигле су више од 1,8 милиона дела (сетова), углавном се заснивају на колекцијама културних реликата, древних грађевина и књига царске палате династија Минг и Ћинг. Понос је кинеске нације и драгоцено културно наслеђе читавог човечанства. Уврштен је на Унесков списак Светске баштине 1987. године.

云游中国·紫禁城

Лутања Кином · Забрањени град

https://mp.weixin.qq.com/s/Rmv5Zz3nwnzwfEsnxxwwZQ

Забрањени град је царска палата династија Минг и Ћинг у Кини. Изградња је започета 1406. године, а завршена је 1420. године. У себи садржи више од 70 мањих и већих палата и више од 9.000 просторија. Највећа је и најбоље очувана дрвена грађевина у облику палате у свету, а као светска културна баштина уврштена је 1987. године.

2020. година је 600. година од оснивања Забрањеног града, а поклапа се и са 95. годишњицом Музеја Забрањени град. 600 година успона и падова и 600 година историјске баштине. Да би свет боље упознао Забрањени град и лепоту данашње кинеске архитектуре, представљамо вам тематску изложбу фотографија Величанствени Забрањени град, са мотивима смењујућих годишњих доба. Хајде да заједно обиђемо Забрањени град!

中国国家博物馆 | Национални музеј Кине

http://en.chnmuseum.cn/

Национални музеј Кине представник је националних збирки, истраживања, изложби и интерпретација и највиша је институција која у потпуности може одражавати изузетну традиционалну кинеску културу. Највиша је историјска и културна палата у земљи. Национални музеј Кине има колекцију од више од 1,4 милиона дела, која покрива различите категорије попут древних културних реликата, модерних и савремених културних реликата, ретких и древних књига, уметничких дела, као и друге категорије.

上海博物馆 | Шангајски музеј

https://www.shanghaimuseum.net/museum/frontend/en/index.action

Шангајски музеј је музеј великог типа чији је опсег древна кинеска уметност. Његова колекција, истраживања, изложбе и образовни садржаји фокусирају се на древну кинеску уметност. Има колекцију од скоро 1,2 милиона културних реликата, а издвајају се предмети од бронзе, порцелана, калиграфија и слике. Шангајски музеј настоји да отелотвори целокупну историју развоја сваке уметничке категорије. Комплетан систем, богата колекција и врхунски квалитет уживају висок углед, како у Кини, тако и у иностранству.

南京博物院 | Музеј у Нанђингу

http://www.njmuseum.com/en/

Музеј у Нанђингу први је свеобухватни музеј великог типа који је изграђен уз инвестиције државе, као и главно место обележавања Међународног дана музеја 18. маја у Кини. Његове збирке броје више од 430.000 дела (сетова) разних колекција, укључујући и предмете од бронзе, жада, порцелана, прибор од злата и сребра, предмете од бамбуса, дрвета, слоноваче и рога носорога, лакиране предмете, свилене везове, калиграфију и слике, печате, изрезбарене предмете и друге, од палеолита све до данас. То је музеј и на националном нивоу, али и на нивоу локалитета провинције Ђијангсу. Садржи баштину палата, али и археолошка ископавања, колекције из народа и донације. За Музеј у Нанђингу се може рећи да је огромна ризница кинеске националне културе и уметности.

湖南省博物馆 | Музеј провинције Хунан

http://www.hnmuseum.com/en

Музеј провинције Хунан највећи је историјски музеј у провинцији Хунан. Остварио је изванредна достигнућа на пољу изложби, друштвеног образовања, јавних услуга, културног и стваралачког развоја, као и у вођењу и управљању и постао је један од водећих међународних музеја. У тренутној колекцији има више од 180.000 културних реликата, са посебним нагласком на културне реликте из Маузолеја Мавангдуи, бронзане предмете из династија Шанг и Џоу, културне реликте државе Чу, предмете од порцелана, као и на калиграфију и сликарство, и остале модерне и древне културне реликте.

河南博物院 | Музеј провинције Хенан

http://english.chnmus.net/

Музеј провинције Хенан тренутно има више од 170.000 дела (сетова), од којих су већина драгоцени културни реликти. Међу њима се издвајају предмети од бронзе, жада, порцелана, изрезбарени камени предмети и други. Културна је и уметничка палата која сведочи и приказује порекло и развој кинеске цивилизације, као и важан мост за унапређење културне размене и сарадње.

陕西历史博物馆 | Историјски музеј провинције Шанси

http://e.sxhm.com/

Историјски музеј провинције Шанси смештен је на северозападној страни Велике пагоде дивље гуске у граду Си’ан. Први је модерни национални музеј великог типа у Кини, са 1717950 културних реликата (сетова). Од једноставних камених алатки коришћених у почетним фазама древних људи, до различитих предмета из друштвеног живота пре 1840. године, временско раздобље се протеже на више од милион година. Културни реликти нису само многобројни и разноврсни, већ се издвајају и по укусу и вредности. Међу њима посебну вредност имају бронзани предмети династија Шанг и Џоу, грнчарија минулих династија, предмети од злата и сребра династија Хан и Танг јединствени су у читавој земљи, док су мурали из гробница династије Танг јединствени на свету.

湖北省博物馆 | Музеј провинције Хубеи

http://http:www.hbww.org/home/EnglishIndex.aspx

Музеј провинције Хубеи институција је која има најзначајнију збирку културних реликата читаве провинције, у којој се одржавају изложбе, промовише образовање, а у исто време је истраживачки центар и центар за заштиту археолошких истраживања, ископина и културних реликата. Тренутно у својој колекцији има више од 240.000 предмета, укључујући остатке лобање хомо еректуса из Јунсијена, Гоуђијенов мач (Краљ државе Јуе), бронзана звона Маркиза Ји од Зенга и плаво-белу вазу са четири љубавне слике из династије Јуен, а ова четири реликта представљају „Четири градска блага“.

浙江省博物馆 | Музеј провинције Џеђијанг

http://www.zhejiangmuseum.com/zjbwg/en/en.html

Музеј провинције Џеђијанг највећи је свеобухватни музеј хуманистичких наука провинције. Музеј је формирао нови модел изложби широког обима и на више нивоа, као и нови модел услуга друштву, укључујући обилазак административне области Гушан, области Вулин, као и старе резиденције славних и истраживачку базу за заштиту културних реликата. У збирци се налази више од 100.000 културних реликата и примерака, краси их богатство врста и целовит хронолошки редослед. Међу њима се културни реликти неолитске културе Хемуду, предмети од жада културе Лијангџу, културни реликти државе Јуе, предмети од порцелана Јуе (Јуеџоу), Лунгћуен предмети од зеленог порцелана, будистички реликти из периода Пет династија и династије Сунг, бронзана огледала династије Хан, Хуџоу огледала династије Сунг, златни и сребрни новац дианстије Сунг, калиграфија минулих династија, лакирани предмети минулих династија, као и многи други, издвајају као драгоцени историјски реликти са снажним регионалним карактеристикама и академском вредношћу.

辽宁省博物馆 | Музеј провинције Лијаонинг

http://www.lnmuseum.com.cn/shengbowenenglishi/

Као први музеј у новој Кини, Музеј провинције Лијаонинг познат је у земљи и иностранству по својој богатој колекцији и препознатљивим карактеристикама. У тренутној колекцији налази се скоро 120.000 културних реликата, а читава колекција заснована је на реликтима из археолошких налазишта са базом у Лијаонингу и историјским реликтима. Подељена је у 17 категорија укључујући калиграфију, сликарство, свилени вез, бронзу, порцелан итд. Најкарактеристичнији и најзначајнији су калиграфија и сликарство династија Ђин, Танг, Сунг и Јуен, свилени вез и гоблени династија Сунг, Јуен, Минг и Ћинг, предмети од жада неолитске културе Хунгшан, предмети од бронзе династија Шанг и Џоу, предмети од порцелана из династије Лијао, натписи из различитих династија, „штампане“ слике династија Минг и Ћинг, древне мапе, новац различитих династија из династија и други реликти.