Filozofski fakultet i Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu sa velikim zadovoljstvom obaveštavaju sve zainteresovane sugrađane da će od 26. februara 2018. godine na Filozofskom fakultetu početi novi ciklus kurseva kineskog jezika od A1 do C1 nivoa. Pored kurseva jezika Konfucijev institut organizuje i niz besplatnih kurseva iz kineske kulture za sve koji žele bliže da je upoznaju kao što su: kineska kultura čaja, kineska kaligrafija i tradicionalno slikarstvo, umetnost rezanja papira i kineskih čvorova, tradicionalno kinesko baštovanstvo i  tai či.

O jednom od najznačajnih elemenata kineske kulture, o kineskom čaju, polaznici će saznati više na istoimenom kursu gde će se upoznati sa osnovama razvoja kulture čaja u Kini, njenim širenjem u svetu, vrstama čajeva i priborom za čaj, načinima priprema različitih vrsta čajeva i savladavanje osnove pripreme i služenja oolong čaja u Jixing čajniku.

Na kursu o kineskoj kaligrafiji i kineskom tradicionalnom slikarstvu polaznici će se upoznati sa kineskom kaligrafijom, karakteristikama Kaishu ispisa, kopiraće jednostavnija kaligrafska dela i savladaće osnove Kaishu ispisa, uz upotrebu kineske četkice i mastila za pisanje. Pored toga, upoznaće se sa osnovnim elementima kineskog slikarstva i njegovim karakteristikama, te naučiti da pravilno koriste četkice kroz učenje osnovnih tehnika slikanja najčešćih motiva kao što su ptice i cveće te pejzaži u Gong Bi stilu.

U okviru kursa o umetnost rezanja papira i umetnosti kineskih čvorova polaznici će se upoznati umetnošću rezanja papira, njenim značajem u kineskoj kulturi, učiće jednostavnije forme rezanja papira i pravljenja dekoracija u obliku kineskih karaktera za sreću, kineskog zodijaka i sl. U delu kursa posvećenom umetnosti kineskih čvorova upoznaće se sa poreklom i istorijom umetnosti kineskih čvorova, njenim značajem u kineskoj kulturi, te savladavanje osnovnog veza kineskog čvora i pravljenje jednostavnijih čvorova poput čvora za sreću, čvora leptir i sl.

Novi kurs posvećen tradicionalnom kineskom baštovanstvu predstavlja jedinstveni uvid u tradicionalno kinesko uređenje vrtova. Polaznici će saznati kako su različite vrste umetnosti povezane sa tradicionalnim baštovanstvom u Kini (poput arhitekture, slikarstva, kineske opera, itd. Osim toga, svi polaznici će naučiti kako da sami osmisle i sastave svoj model kineskog vrta.

Ljubitelji Taičija svih uzrasta će moći da uživaju na kursu na kome su dobrodošli i početnici, ali i polaznici sa osnovnim poznavanjem ove drevne kineske veštine. Na časovima se pokazuju i uvežbavaju osnovni pokreti. Kurs je osmišljen kao zdravstvena rekreacija i pomaže povećanju unutrašnje snage i energije kroz povećanje ravnoteže, vitalnosti i izdržljivosti.

Kurseve će držati profesori koji su izvorni govornici kineskog jezika i predstavnici kineske kulture.

 

Na kurseve se mogu prijaviti svi zainteresovani slanjem popunjenog obrasca prijave (Obrazac za prijavu) na adresu konfucijev.institut@ff.uns.ac.rs do 23.2.2018. god.

 

Za sve dodatne informacije zainteresovani se mogu javiti na adresu konfucijev.institut@ff.uns.ac.rs ili na telefon 450-289.

CENOVNIK KURSEVA KINESKOG JEZIKA

 

A1

 

4 školska časa nedeljno u trajanju od 12 nedelja

9.000 RSD

A2 4 školska časa nedeljno u trajanju od 12 nedelja

9.000 RSD

B1 4 školska časa nedeljno u trajanju od 12 nedelja

10.000 RSD

B2 4 školska časa nedeljno u trajanju od 12 nedelja

10.000 RSD

C1 4 školska časa nedeljno u trajanju od 12 nedelja

10.000 RSD

 

KURSEVI IZ KINESKE KULTURE – besplatno

 

Umetnost rezanja papira i kineskih čvorova 2 školska časa nedeljno u trajanju od 8 nedelja

 

Kultura kineskog čaja 2 školska časa nedeljno u trajanju od 14 nedelja

 

Kineska kaligrafija i kinesko tradicionalno slikarstvo 2 školska časa nedeljno u trajanju od 14 nedelja

 

Kinesko tradicionalno baštovanstvo 2 školska časa nedeljno u trajanju od 8 nedelja

 

Tai chi 2 školska časa nedeljno u trajanju od 16 nedelja

 

Napomene:

  1. Program nastave za nivoe A1 – C1 izvodi se po HSK, nacionalnom standardizovanom testu kojim se određuje nivo znanja kineskog jezika nematernjih govornika.
  2. Studenti na Univerzitetu u Novom Sadu imaju popust od 20% na ukupne troškove.
  3. Svi bivši polaznici kineskog jezika imaju popust od 20% na ukupne troškove.
  4. Zaposleni na Univerzitetu u Novom Sadu imaju popust od 50% na ukupne troškove.
  5. Jedan student ili zaposleni ima pravo na samo jedan od navedenih popusta.
  6. Jedan školski čas označava trajanje časa od 45 minuta.
  7. Sve kulturne aktivnosti su besplatne.
  8. Minimalni broj polaznika za sve kurseve je 10.
  9. Iznosi se uplaćuju na žiro račun, i to:

Žiro račun: 840-1712666-26
Br. modela: 97
Poziv na broj: 558004713

Za svrhu uplate navesti: Za kurs kineskog jezika 
Za primaoca navesti Filozofski fakultet u Novom Sadu – Konfucijev institut

10. Prilikom dolaska na prvi čas poneti uplatnicu.