Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu, sa sedištem na Filozofskom fakultetu, u petak, 26. maja 2017. godine svečano i radno će obeležiti tri godine postojanja i uspešnog rada. Institut će rođendan obeležiti sa dva događaja.

Najpre će u 12 časova na Filozofskom fakultetu biti priređena Svečana akademija uz kulturni i umetnički program, a gostima će se obratiti u ime domaćina prof. dr Ivana Živančević Sekeruš, dekan Filozofskog fakulteta i srpski direktor Konfucijevog instituta, Džao Jouhua, kineski direktor Konfucijevog instituta, i prof. dr Dušan Nikolić, rektor Univerziteta u Novom Sadu. Od gostiju, predviđeno je da se obrate profesor Sun Sinćuen, savetnik za obrazovanje u ambasadi NR Kine, Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, prof. dr Svetlana Mihić, pokrajinski podsekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, te prof. dr Đin Peihua, prorektor partnerskog Univerziteta Džeđijang iz istoimene provincije u Kini, koji je suosnivač Instituta u Novom Sadu. Na Svečanoj akademiji, biće dodeljene nagrade najboljim polaznicima Instituta, kao i najuspešnijima u takmičenju u kineskoj kaligrafiji i kineskom slikarstvu.

Istog dana, u 18 časova, u dvorcu Eđšeg (Antona Čehova 4), biće otvorena izložba savremenih slika i kaligrafija pod nazivom New Silk Road: One Belt, One Road troje kineskih umetnika Sija Veige (Xia Weige), Vang Jun (Wang Yun) i Vu Đijenming (Wu Jianming), koji su specijalno za ovu priliku doputovali iz Kine.

Pozivamo sve prijatelje i saradnike Konfucijevog instituta da nam se pridruže u slavlju!