Deseto, jubilarno predavanje u okviru ciklusa „Otkrijmo Kinu!“

Filozofski fakultet i Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu organizuju deseto, jubilarno predavanje u seriji „Otkrijmo Kinu!“ čiji je cilj da se kroz različite teme i pristupe, a na pristupačan način, što raznovrsnije predstave kineski život i kultura. Tema desetog predavanja je najstarija taktička i strateška igra na svetu – go. O njoj će govoriti Nataša Bošnjak sa Prirodno-matematičkog fakulteta 27. aprila 2016. godine, u svečanoj sali Filozofskog fakulteta (114) sa početkom u 12 časova.

Igrači goa

Go je najstarija misaona igra nastala u Kini pre oko 4000 godina, a prvi zapisi o gou potiču iz doba Konfucija. U drevnoj Kini, go je bio jedna od Četiri umetnosti koje su bile obavezne da bi se čovek smatrao civilizovanim i plemićem. Konfucije je, pred smrt, rekao da mu je žao što nije više vremena u životu posvetio igranju ove igre.

Go je strateška misaona igra, igra se na tabli sa 19 horizontalnih i 19 vertikalnih linija. Dva igrača se smenjuju u postavljanju crnih i belih kamenova na preseke ovih linija sa ciljem da zauzmu teritoriju. Naziv goa na Kineskom je weiqi ili wei-ch’i što u doslovnom prevodu znači igra okruživanja.

Nataša Bošnjak će u svom izlaganju upoznati prisutne sa istorijom i nastankom goa, a zatim će govoriti o gou u drevnoj Kini, te njegovom širenju u Koreju i Japan, a zatim o počecima goa u Evropi i Srbiji… Biće reči o gou u drevnoj i popularnoj kulturi i o tome gde je go danas, i ukratko o aktuelnim dešavanjima (kompjuterski go i pobeda guglovog AI kompjuterskog sistema protiv profesionalnog igrača prvi put u istoriji).

Za kraj je predviđeno upoznavanje sa pravilima igre.

Nataša Bošnjak

Nataša Bošnjak je student astronomije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Goom se bavi od svoje šeste godine, dvostruki je omladinski prvak Jugoslavije i učesnik 5 omladinskih prvenstava Evrope. Višestruki je i aktuelni prvak Srbije u ženskoj konkurenciji, kao i višestruki prvak u parovnom gou. Učestvovala je na dva svetska amaterska prvenstva u parovnom gou i više puta predstavljala Srbiju na pojedinačnim prvenstvima Evrope. Trenutno je član go kluba „Radnički“ iz Kragujevca. Predavač je u više škola goa i koordinator škole goa u Subotici.

Isidora Gordić