Osmo predavanje u okviru ciklusa „Otkrijmo Kinu!“

Filozofski fakultet i Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu nastavljaju sa multidisciplinarnim pristupom u predstavljanju Kine iz različitih uglova, a na naučno-popularan način. Predavanje koje će u sredu, 2. marta u 12 časova, u svečanoj sali Filozofskog fakulteta održati dr Marko Ljubičić nosi naziv “Kina u 21. veku – trendovi u ekonomskom i društvenom razvoju zemlje Zmaja”. Predavanje je otvoreno za javnost.

Od kada se krajem sedamdesetih godina 20. veka Kina ponovo otvorila ka svetu, talas vesti, novinskih izveštaja, naučnih publikacija i knjiga namenjenih široj čitalačkoj publici, neprestano zapljuskuje zapadni svet. Tek odnedavno i kod nas, u Srbiji, Kina postaje prisutnija u dnevnom razgovoru poslovnih ljudi, akademske zajednice i običnih građana, kao dolazeća ekonomska i kulturna sila koja oblikuje 21. vek. Pratiti u istoriji neviđen uspon jedne države i civilizacije u ovako kratkom vremenskom periodu nadasve je uzbudljivo. Međutim, nade sveta da će Kina voditi čovečanstvo ka boljoj budućnosti često su prožete i strepnjama da li je ova zemlja, njena ekonomija i društvo, zaista na stazi održivog razvoja. U toku ovog predavanja, fokus će biti na šest velikih trendova koji su najprimetniji i najznačajniji u oblikovanju budućnosti Kine – urbanizacija, industrijalizacija, razvoj potrošačkog

Dr Marko Ljubičić

društva, finansije, investiranje u obrazovanje i intelektualni kapital, i internet kao katalizator društvenog i ekonomskog razvoja.

Dr Marko Ljubičić, Novosađanin je koji je master studije završio na Fakultetu tehničkih nauka, Univerziteta u Novom Sadu, na departmanu za Industrijsko inženjerstvo i menadžment. Od 2007. godine živi u Šangaju, u koji je otišao kao stipendista kineske Vlade za doktorske studije. Pošto je doktorirao na Donghua univerzitetu, jednom od najprestižnijih u Šangaju i čitavoj Kini, nastavio je da predaje na poslovnoj školi istog univerziteta, u oblastima brend menadžmenta, elektronskog poslovanja i strategijskog menadžmenta, kao i na predmetu Kineska ekonomija i društvo. Pored akademskog angažmana, bavi se i konsultantskim uslugama za strane kompanije koje žele da unaprede svoje poslovanje u Kini.

Isidora Gordić