Treće predavanje u okviru ciklusa Otkrijmo Kinu!

Doc. dr Aleksej Kišjuhas, zvanično najbolji mladi naučnik za 2015. godinu Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, održaće predavanje pod nazivom „Kina u ogledalu Zapada: šta nas stavovi o Kini mogu naučiti o sebi samima?“. Predavanje će se održati 16. 12. 2015. godine sa početkom u 12 časova, u kino-sali Fakulteta, kao treće u nizu u okviru ciklusa predavanja “Otkrijmo Kinu!” koje organizuju Filozofski fakultet i Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu. Ovaj ciklus predavanja Fakultet i Institut organizuju sa namerom da široj javnosti približe kinesku kulturu.

Predavanje dr Kišjuhasa posvećeno je stavovima, percepciji i mitovima o Kini koji su konstruisani u etnografskim zapisima i svedočanstvima, kao i u političkoj filozofiji i ranoj društvenoj nauci Zapada. Od putovanja Marka Pola do filozofije prosvetiteljstva, od imperijalističkih narativa do savremene popularne kulture, zamisao o Kini kao „Drugom“ zapravo je bila svojevrsno ogledalo ili naličje Zapada. Naime, slika Kine je oscilirala između sinofilije i sinofobije, u zavisnosti od društvenih promena i transformacija u Evropi, odnosno u situacijama u kojima su evropska društva nastojala da definišu ili redefinišu sama sebe. U tom smislu, priče koje je Zapad tokom svoje istorije gradio i iznosio o Kini mogu nas naučiti mnogo toga o Zapadu, odnosno o nama samima.

Doc. dr Aleksej Kišjuhas

Dr Aleksej Kišjuhas je sociolog i docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu na Odseku za sociologiju, te redovni kolumnista dnevnog lista „Danas“. Njegove oblasti interesovanja su socijalne i sociološke teorije, sociologija emocija i istorija društvenih nauka.

Isidora Gordić