Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu svečano je otvoren 27. maja 2014. godine uz prisustvo uvaženih zvanica iz političkog i kulturnog života Kine i Srbije, te predstavnika ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji. Upravo je ambasada NR Kine zaslužna za osnivanje novosadskog Instituta jer je na njen predlog, još 2011. godine, upućen prvi lektor kineskog jezika, Vang Caiđun (Wang Zaijun) na Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu. Bio je to pilot-projekat da se proveri zainteresovanost novosadskih studenata za kineski jezik i kulturu, a interesovanje je premašilo sva očekivanja jer je u jednom trenutku bilo više od 300 polaznika kursa kineskog jezika. Pored kursa kineskog jezik, polaznici su pohađali kratak kurs kaligrafije i korišćenja kineskih štapića.

Vang Caiđun (Wang Zaijun) i prof. dr Ivana Živančević Sekeruš

Budući da se pokazalo da interesovanje nesumnjivo postoji, uz pomoć ambasade NR Kine, Filozofski fakultet je pronašao partnera za osnivanje Konfucijevog instituta u Univerzitetu za poljoprivredu i šumarstvo Džeđijang iz Kine. Od dana osnivanja, oba univerziteta, i novosadski i Džeđijang, uspešno su organizovala raznovrsne kulturne aktivnosti u cilju promovisanja kineskog jezika i kulture u Novom Sadu. Džeđijang je jedini univerzitet u Kini koji ima fakultet koji se specijalizovao za kulturu čaja i u tome ima posebnu državnu podršku, a to je jedna od specijalnosti našeg Instituta koja ga odvaja od drugih u ovom delu sveta.

Prvi polaznici kurseva kineskog jezika i kaligrafije na Filozofskom fakultetu

Pored kurseva jezika, Konfucijev institut organizuje i niz promotivnih aktivnosti za sve koji žele bliže da upoznaju kinesku kulturu kao što su: umetnost rezanja papira, kultura kineskog čaja, kineska kaligrafija, kinesko tradicionalno slikarstvo, umetnost kineskih čvorova i tai či.