Zadovoljni uslovima koje imaju na Filozofskom fakultetu, na kome se već četiri godine izučava kineski jezik, predstavnici Kineske ambasade predložili su rukovodstvu Fakulteta i Univerziteta u Novom Sadu, da se pored beogradskog i na novosadskom univerzitetu otvori kineski kulturni centar što je prihvaćeno sa zadovoljstvom. Konfucijevi instituti mogu se uporediti sa ustanovama kao što su nemački Gete institut, Britanski savet ili Francuska alijansa. Za razliku od ovih organizacija, sedište im je uvek u okviru univerziteta gde rade na promociji kineskog jezika i kulture i na širenju svih vrsta saradnje između zemlje domaćina i Kine. Kao partner novosadskom univerzitetu predložen je Džeđijang univerzitet, iz istoimene pokrajine čiji je glavni grad osmomilionska metropola Handžou. Tokom posete delegacije Rektorata novosadskog univerziteta Kini i Tajlandu 2013. godine, prorektor za međunarodnu saradnju univerziteta, prof. dr Pavle Sekeruš, dekan Filozofskog fakulteta, prof. dr Ivana Živančević Sekeruš i dekan Prirodno matematičkog fakulteta, prof. dr Neda Mimica Dukić, posetili su Univerzitet Džeđijang i ugovorili uzvratnu posetu Novom Sadu. Tokom te posete u decembru 2013. godine potpisan je i Ugovor o osnivanju Instituta i dogovoreno je da početni budžet za osnivanje Instituta iznosi 150.000 američkih dolara.

U aprilu mesecu 2015. godine u Novi Sad je stigao kineski direktor Konfucijevog instituta Džao Jouhua sa tri kineske saradnice, smestio se u svoje prostorije na Filozofskom fakultetu, gde je sedište Instituta i počeo da radi na pripremi svečanog otvaranja. Koliku pažnju ovom događaju poklanja kineska strana vidi se i u činjenici da su pored predstavnika partnerskog univerziteta, kineskog konzula, gospodina Lu Šana i predstavnika ambasade, otvaranju Instituta prisustvovali su i visoki predstavnici političkog života Kine: zamenica predsednika Narodnog kongresa provincije Džeđijang, gospođa Feng Ming, koja je pozdravila goste na otvaranju, generalni sekretar vlade Džeđijang provincije, kao i rektor Univerziteta za poljoprivredu i šumarstvo provincije Džeđijang, gospodin Džou Guomoa, koji je takođe pozdravio goste, generalni direktori Departmana za trgovinu i međunarodnu saradnju Džeđang provincije i direktor Kancelarije Narodnog kongresa Džeđijang provincije, te profesori Univerziteta za poljoprivredu i šumarstvo provincije Džeđijang.

Pored delegacije iz Kine, svečanom otvaranju su prisustvovali najviši zvaničnici AP Vojvodine, na čelu sa predsednikom Vlade Vojvodine, Bojanom Pajtićem koji se obratio gostima u ime Pokrajine, ali u druge uvažene zvanice iz kulturnog i javnog života Novog Sada. U ime Univerziteta u Novom Sadu i Filozofskog fakulteta, goste su pozdravili rektor Univerziteta, prof. dr Miroslav Vesković i prorektor za međunarodnu saradnju, prof. dr Pavle Sekeruš.

Nakon pozdravnih govora usledio je kulturno-umetnički program u kome su predstavljeni drevna kineska borilačka veština tai-či, kineska ceremonija čaja i narodne srpske igre kola.

Potom su ugledni gosti i domaćini prešli na Filozofski fakultet, gde je svečano otkrivena tabla Konfucijevog instituta i gde je priređen ručak sa srpsko-kineskim specijalitetima.